Server crash :'(

Door Equator op dinsdag 29 april 2008 10:38 - Reacties (15)
Categorie: Personal, Views: 10.743

Al jaren draai ik een eigen server thuis. Begonnen met een oude 486 @50Mhz en 48MB ram. (Geloof me, Gentoo compileren duurt erg lang :p )
Later is dit een PII 300Mhz met 256MB geworden.

Niet zo lang geleden heb ik de boel omgegooid naar een PIII 800Mhz met 512MB ram. Technisch gezien geen hoogstaand apparaat (Ik weet zeker dat er tweakers zijn met veel geilere hardware als server) maar ik haal uptimes van 2 jaar en de load is ook niet noemenswaardig dus who cares ;)

Nu wilde ik gisteren eens wat aanpassen. (om precies te zijn, ik wilde een NTP server installeren) maar mijn SSH verbinding werd telkens direct afgebroken.

Na wat gekloot, en een harde reset bleek de harde schijf stuque. Zonder veel werk geen data meer vanaf te krijgen. :(

* Equator was not amused

Gelukkig heb ik al vervangende hardware aangeboden gekregen van collegea en een vervangende kast van een niet nader te noemen vriendelijke Tweaker :)

De vervangende kast was hard nodig omdat de koffer-mod waarin mijn servertje huisde vrijwel geen airflow had dus ik vermoed dat de warmte de hdd de spreekwoordelijke das heeft omgedaan.

Wel meteen een reden om te upgraden naar Ubuntu Server 8.04 LTS.. En ook een reden om een backup-oplossing in te voeren :X

Wordt vervolgd..

Volgende: CISSP Examen, the horror ;) 05-'08 CISSP Examen, the horror ;)
Volgende: Ik ben verslaafd 03-'08 Ik ben verslaafd

Reacties


Door Tweakers user mae-t.net, dinsdag 29 april 2008 10:42

Airflow of niet, harde schijven gaan altijd stuk. De koeling en vooral ook het merk van de schijf beinvloeden de levensduur, maar niet het onvermijdelijke.

Door Tweakers user vandermeerc, dinsdag 29 april 2008 10:42

kan je dan gewoon geen fannetje in die koffer bouwen?

Door Tweakers user vanaalten, dinsdag 29 april 2008 11:12

Herken de situatie helaas wel, ja.
Mijn oplossing: een tweede server met redelijk lijkende hardware, maar een kleinere harddisk (80GB i.p.v. 250GB). Wekelijks, in de nacht van zondag op maandag, maakt de hoofd-server de tweede machine wakker (wake-on-lan). Die kijkt op de eerste server of 'ie een backup moet maken - zo ja, maakt met rsync een volledige image van de eerste server naar zichzelf (met uitzondering van de grotere download-directories...).

Zo heb ik bij een servercrash altijd een tweede machine klaar om de boel over te nemen en hooguit een week aan mail kwijt.

Door Tweakers user ShaneV, dinsdag 29 april 2008 12:10

Heb exact het zelfde gehad. Server draaide perfecto, tot op een maandag ochtend ik op kantoor kwam en opmerkte dat hij niet meer reageerde buiten via ssh en dat ging al heeel traag. Klein onderzoek bleek dat de hdd gecrasht was.

Door Tweakers user Equator, dinsdag 29 april 2008 12:55

Airflow of niet, harde schijven gaan altijd stuk. De koeling en vooral ook het merk van de schijf beinvloeden de levensduur, maar niet het onvermijdelijke
Tuurlijk, daar heb je gelijk in.. Het was tevens al een wat oudere 20GB disk, maar mits goed gekoeld zou deze nog lang door hebben kunnen draaien.
kan je dan gewoon geen fannetje in die koffer bouwen?
Tuurlijk, dat had ik algedaan, maar deze verzetten te weinig lucht gok ik :)

@Vanaalten: Ik ga geen 2e server neerzetten om een backup heen te maken.. Ik verzin wel een leuk scriptje..

Door Tweakers user BlackWhizz, dinsdag 29 april 2008 13:20

Doet me denken aan mijn servertje :)

433mhz celeron
10 gig bootschijf + swap
120Gig schijf
128mb ram.

Als hij start is die rocksolid. Hoe moet je hem starten?
- Powerknop indrukken
- Wachten op piepjes / niet herkennen van harde schijven
- PC resetten en uitzetten
- 10 min wachten
- PC starten en wachten of er geen piepjes komen, wel piepjes? herhaal het verhaal van stap 2 tot stap 5.

Door Tweakers user Mathijs, dinsdag 29 april 2008 13:45

Tja een single disk houd er altijd een keer mee op natuurlijk.
Waarom kies je nu ineens voor ubuntu?
Ik weet dat het meer hapklare brokken zijn, maar dezelfde performance als met een goed geconfigureerde gentoo haal je er niet mee.

Door Tweakers user Equator, dinsdag 29 april 2008 13:58

@ Mathijs:
De 486 draaide Gentoo, maar dat had ik na 2 jaar wel weer gezien. (Das wel ruim 5-6 jaar geleden)
De PII heeft ook nog een tijdje Gentoo gedraait, maar de vrijheid van Gentoo weegt IMO niet op tegen het gemak van Ubuntu.

De oude server draaide ook al Ubuntu, en de nieuwe zal dit ook weer gaan draaien. :)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 29 april 2008 23:28

klinkt idd bekend, - heb een tijd lang zulk gedonder gehad - met wat later bleek een zeer beruchte maxtor reeks (en ik maar nie snappen waaorm m'n schijven zovaak raar deden en er toch geen bad-blocks oid tussen zaten).

-- nu heb ik sinds kort een sempron mobile op een socket 754mobo geprikt, (ook niet echt een powerhouse maar met de 8 ide-kanalen en 2 sata (of waren het er 4 ach who cares), - zeker een veel leuker systeempje..

dit lezende echter, ga ik toch nog eens even goed nadenken of alle voorzorgs-maatregelen wel afdoende zijn in het geval van problemen - goed moment om je eens af te vragen hoe goed je backup proceduren nu ECHT is...

Door Tweakers user AndriesLouw, woensdag 30 april 2008 00:01

Als je het heel simpel wil doen, 2 identieke schijven in een software RAID 1 (ondersteund elke Linux distro wel). Dat zou voldoende moeten zijn voor een thuisservertje, maar maak daarnaast wel regelmatig wat backups!

Door Tweakers user mae-t.net, woensdag 30 april 2008 01:01

2 niet identieke schijven dan liever.

Door Tweakers user geez, woensdag 30 april 2008 20:17

Precies de reden dat mijn server RAID1 draait met 2 schijven, dmv mdadm :) (Debian testing)

Door Tweakers user AndriesLouw, woensdag 30 april 2008 21:51

@mae-t.net: Waarom niet identiek? Denk je dat het iets uitmaakt? Je moet natuurlijk wel de schijven tijdig vervangen, het liefst elk jaar 1'tje (kun je mooi om-en-om doen).

@geez: Die bedoel ik (mdadm), dat gebruik ik hier ook, op CentOS.

Door Tweakers user Y-Less, zaterdag 3 mei 2008 05:36

Tjeez, Ik ken je probleem, Mijn hoofdserver heeft ook een crash onder de leden gehad maar bleef wonder boven wonder draaien, Sindsdien ben ik niet meer in de Console geweest, Ik wil niet weten wat me daar voor foutmelding staan te slapen.
En ook een reden om een backup-oplossing in te voeren
Leren al die tweakers het nou nooit? Altijd een backup-oplossing gebruiken! Ik gebruik hier een simpele server met 2 terrabyte aan opslag die elke dag backup's van andere servers ontvangt, en eens per dag plug ik even een extern hdd'tje eraan en stop die weg in een brandveilige kast in de vooraadkast zodat ik, mocht alles afbranden, ik alsnog me files heb :P

Door Tweakers user Equator, zondag 4 mei 2008 13:00

Tja, het probleem was een beetje dat deze server was opgezet omdat ik met MythTV backend aan het knutselen was geweest. Toen dat draaide ben ik er vanaf gebleven, maar wel even de websites weer up 'n running gemaakt. Later dacht ik pas, goh, een backup zou wel handig zijn, maar goed het was al te laat. ;)

Reageren is niet meer mogelijk